slide1

Ons werk bevindt zich veelal op hoogte en we werken met zware bouwmaterialen en machines. Het spreekt voor zich dat we veiligheidsvoorschriften moeten naleven en onze regels en afspraken kennen en toepassen. Daarom zijn we blij en trots dat we ook dit jaar ons VCA-certificaat (VGM Checklist Aannemers) hebben behaald. VGM staat weer voor veiligheid, gezondheid en milieu.

 

Waarom is zo’n VCA-certificaat belangrijk?
De veiligheid van onze medewerkers vinden we het allerbelangrijkste. Weet dat veel verschillende mensen tijdens de periode van een bouw op het bouwterrein aanwezig zijn. Dat zijn opdrachtgevers, onderaannemers als loodgieters, elektriciens, dakdekkers, noem maar op. Onder hen bevinden zich ook zzp’ers. Als je dan geen goede afspraken hebt, rondom de veiligheid van werken en omgaan met materialen, neem je een onnodig risico.

Daarbij komt het steeds vaker voor dat het hebben van een VCA-certificaat je de kans geeft om mee te dingen naar een project. Met andere woorden als je niet voldoet aan de VCA eisen heb je als bedrijf substantieel minder kans op mooie opdrachten.

Jaarlijkse keuring.
Pim begeleid ieder jaar het traject voor de VCA-keuring bij Koenen Bouw. “Je moet kunnen aantonen dat alle medewerkers en inleenkrachten een geldig VCA-diploma hebben. De uitvoerders moeten elke maand een werkplek-inspectie uitvoeren. Ze kijken o.a. of de alarmkaarten en bouwborden aanwezig zijn, of de steiger in orde is en of de bouw er netjes bij ligt. Tijdens de keuring worden er vragen aan de medewerkers gesteld, die gaan over de ‘LMRA: Last Minute Risico Analyse’. Dit houdt in dat zij van te voren moeten bepalen hoe veilig hun werk en werkplek is. Ook moeten we met certificaten kunnen aantonen dat ons elektrische gereedschap jaarlijks gekeurd wordt. Verder moet onze directeur per jaar drie werkplek-inspecties uitvoeren en de uitvoerders beoordelen. VCA gaat dus verder dan alleen een veilige werkplek. Ook het papierwerk moet in orde zijn.”

Ga naar boven