slide1

Afgelopen zomer hebben we op het Kandinsky college te Nijmegen een infiltratiesysteem aangelegd, dat is een installatie waarbij we zorgen dat het regenwater niet meer in de riolering verdwijnt maar apart opgevangen wordt op het eigen terrein.

Waarom het regenwater opvangen?

Eigenlijk is het raar om het regenwater dat op het terrein valt meteen af te voeren via de riolering. Het is schoon water en heel nuttig voor planten en bomen. Daarbij wordt de riolering onnodig belast bij hevige regenbuien. Zelfs bij terreinen met veel bestrating is het goed het regenwater apart op te vangen voor een goede afvoer.

Verplicht bij gemeenten

Normaal gesproken loopt het regenwater vanaf het terrein naar de straat of loopt het via de dakgoten en regenpijpen naar de riolering. Steeds meer gemeenten verplichten hun bewoners om het regenwater op hun eigen terrein op te vangen; ze noemen dit het regenwater afkoppelen. Veel gemeenten verstrekken hiervoor subsidie. Ook de gemeente Venray verstrekt subsidie. Meer informatie over hoe je dit kunt aanvragen en welke gemeentes meedoen vind je hier www.waterklaar.nl

Tuintegeltaks

Afgelopen zomer was er zelfs spraken van ‘tuintegeltaks’ in de Noord-Brabantse gemeente Altena. De trend is al jaren: planten eruit, tegels erin. Lekker makkelijk. Echter het regenwater kan niet meer op het eigen terrein weg en leidt steeds vaker tot wateroverlast. Zo levert een vijver of een grasveldje inwoners belastingvoordeel op, een verharde tuin kost geld.

Kandinsky college

Het Kandinsky college doet haar naam eer aan, Wassily Kandinsky was een Russische schilder, een groot vernieuwer en een van de grondleggers van abstracte schilderkunst. Zijn rijke kleuren en lijnen vormen een voortdurende ontdekkingstocht naar een fantastische wereld. Met het opvangen van regenwater maak je de wereld weer een beetje leefbaarder.

 

Ga naar boven